"Nie wdaję się w spekulacje nt. możliwości objęcia stanowiska prezesa NBP"

Nie wdaję się w spekulacje na temat ewentualnej możliwości objęcia stanowiska prezesa NBP - powiedział w radiu PiN Mateusz Morawiecki, prezes BZ WBK pojawiający się na giełdzie kandydatów na szefa banku centralnego.

Ministerstwo Skarbu Państwa dopuściło do dalszego etapu prywatyzacji Wydawnictwa Bellona konsorcjum, w skład którego wchodzą m.in. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, a także Społeczny Instytut Wydawniczy Znak - podał resort w komunikacie. Grupa Agory miała w czwartym kwartale 2009 roku 14,9 mln zł zysku netto przypadającego na akcjonariuszy jednostki dominującej wobec 30,7 mln zł straty netto w IV kw. 2008 r. Średnia prognoz rynkowych mówiła o 11, 2 mln zł zysku netto. Przeprowadź szybkie badanie internetowe dla frazy “Has Bean Steve” i zobaczysz, jakie pojawią się wyniki. “Has Bean Steve” pojawia się na serwisie Twitter, Facebook, Flickr, MySpace, Vimeo, YouTube i LinkedIn, nie wspominając o co najmniej kilkudziesięciu innych blogach, forach, czy portalach społecznościowych.

Z półek sklepowych znikają przezroczyste żarówki stuwatowe, tak zwane "setki". Wszystko za sprawą Komisji Europejskiej, która chce zmusić mieszkańców Wspólnoty do przestawienia się na energooszczędne świetlówki kompaktowe oraz żarówki halogenowe. Notowania pary EURUSD po raz pierwszy w tym roku znalazły się powyżej poziomu 1,50. Z kolei na rynkach akcji robi się nerwowo. Mimo dobrych wyników zza oceanu bykom zabrakło siły na pokonaie psychologicznej bariery 1100 pkt. na kontraktach na S&P500 i końcówka amerykańskiej sesji kasowej przyniosła sporą wyprzedaż. Pocztowcy Royal Mail zagrozili w piątek wieczorem eskalacją akcji strajkowej. W odróżnieniu od poprzednich strajków, które poszczególne działy poczty podjemowały na przemian, tym razem zastrajkowałyby wszystkie sekcje na raz.

Po fali krytyki rząd zaniecha pomysłu przesunięcia części składek emerytalnych z OFE do ZUS? - Trwa dyskusja wewnątrz rządu - zastrzegał w piątek rzecznik rządu Paweł Graś. Podkreśla, że nie ma ostatecznej decyzji ws. zmian w systemie emerytalnym. Potem głos w dyskusji zabrał sam premier: - Nie będzie żadnej nowelizacji, która zagroziłaby regularności albo wysokości emerytur - powiedział Donald Tusk.

Cała Europa zaciska pasa i oszczędza na Mikołaju. My dokładamy do pieca i planujemy większe wydatki niż w ubiegłym roku: na święta polska rodzina wyda średnio ok. 1500 zł - zapowiada "Metro". Deficyt budżetowy w 2010 roku wzrośnie do 52,2 mld zł z 27,2 mld zł w 2009 roku - poinformował w wywiadzie zamieszczonym w piątek wieczorem na stronach internetowych "Rzeczpospolitej" minister finansów Jacek Rostowski. Minister szacuje wzrost PKB w 2010 na 0,7 proc. wobec 0,5 proc. w prognozie dotychczasowej.

Ropa naftowa taniała w czwartek nad ranem po wcześniejszej zwyżce do najwyższego poziomu od 17 miesięcy. Do zniżki przyczyniła się publikacja raportu z USA, że zapasy ropy i benzyny wzrosły oraz obawy, że piątkowe dane z rynku pracy mogą nie sprostać oczekiwaniom. Produkt Krajowy Brutto Wielkiej Brytanii spadł w III kw. 2009 mniej, niż wcześniej szacowano, bo wydatki konsumentów przestały spadać i poprawiła się sytuacja w sektorze usługowym. PGNiG inwestuje w poszukiwania ropy i gazu za granicą. Nie obawia się inwestycji w krajach, do których nie zajrzała jeszcze zachodnia konkurencja - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Wojciech Kwaśniak jest kandydatem NBP na stanowisko prezesa Bankowego Funduszu Gwarancyjnego - poinformował w komunikacie Robert Jagiełło, dyrektor gabinetu Prezesa NBP. Niemiecka spółka SoftM z grupy Comarchu miała w III kw. 2009 r. 0,6 mln euro straty netto, 0,95 mln euro straty operacyjnej i 8,14 mln zł przychodów - podała SoftM w raporcie kwartalnym. Osiem banków, finansujących grupę Ciech, przedłużyło termin obowiązującej umowy w sprawie utrzymania status quo do 28 lutego, podała spółka w piątek. Ciech poinformował też, że do tego czasu ma zostać ustanowione nowe finansowanie działalności firmy.

Na Wall Street wzrosty, DJI zwyżkuje ósmy tydzień z rzędu

Piątkowe notowania na Wall Street miały wzrostowy przebieg dzięki bardzo dobrym danym o sprzedaży nowych domów, ale mieszane wyniki spółek i sceptycyzm związany z pomocą dla Grecji sprawiły, że skala zwyżek nie była duża. Dopiero w drugiej części sesji wzrosty przybrały nieco na sile.

Wyłudzając VAT za fikcyjny obrót złomem przestępcy zarabiają miliony

Mafia złomowa to nowe zagrożenie. Funkcjonariusze ABW na zlecenie prokuratury w Rzeszowie zatrzymali na Śląsku siedem osób. Stworzyły one międzynarodową sieć firm handlujących złomem na terenie Unii Europejskiej, m.in. w Polsce, Czechach i na Słowacji, które wyspecjalizowały się w fikcyjnych transakcjach, by wyłudzić VAT.

PE chce 13,4 mln euro na nowych pracowników i biura poselskie

Parlament Europejski chce otrzymać w tym roku z budżetu Unii Europejskiej dodatkowe 13,4 mln euro na zatrudnienie 150 nowych pracowników oraz zwiększenie o 1,5 tys. euro (do 19 tys.) kwoty, jaką każdy poseł dostaje co miesiąc na asystentów. Przewodniczący Jerzy Buzek tłumaczył w czwartek, że zwiększenie budżetu jest konieczne i wynika z wejścia w życie Traktatu z Lizbony.

Ustalenie wartości odziedziczonego mieszkania może być problemem

Wartość nieruchomości do opodatkowania podatkiem od spadków deklaruje spadkobierca. Daty, na które określa się stan nieruchomości i poziom cen są różne. Nieprawidłowo ustalona wartość nieruchomości w deklaracji nie powoduje odpowiedzialności karnoskarbowej. Na korektę deklaracji urząd wyznaczy dodatkowy termin. Podatek wnieść należy dopiero po wydaniu decyzji przez urząd.

Samochody wyjadą z Europy i USA

Mniej pracy przy produkcji samochodów w Europie, więcej na rynkach wschodzących. Prezes Renault Nissan Carlos Ghosn zapowiedział podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Davos ograniczenie produkcji i zwolnienia w sektorze motoryzacyjnym.